אחרי הלידה, ההמלצה לתינוקות בישראל היא לקבל חיסון כנגד צהבת B, משחה אנטיביוטית לעיניים וזריקת ויטמין K. בתור אמא בעצמי, המחשבה על לתת לתינוק שלי שרק נולד את כל החומרים האלו מרתיעה. למה אני צריכה עכשיו לדקור את התינוקת המתוקה שלי, להכאיב לה, כשהיא בעצם בריאה לגמרי? כרגיל הצקתי לבעלי הדוקטור עם השאלות שלי:
כן, זו ההמלצה של משרד הבריאות. אפשר גם לתת ויטמין K בטיפות אבל המחקרים מראים שזה פחות אפקטיבי.
בואי נתחיל בזה שתביני מה זה ויטמין K ולמה יש המלצה לתת אותו. את צודקת שזה אקוטי יותר לבנים, בעיקר בישראל שכאן מבצעים ברית מילה אחרי 8 ימים, אבל החשיבות היא זהה גם לבנים וגם לבנות. מבחינת הנקה, ויטמין K עובר לתינוק בחלב אם, אבל זה מעט מידי, ולפעמים גם מאוחר מידי.
אוקי, אז מה זה ויטמין K ולמה משרד הבריאות ממליץ לתת אותו לכל התינוקות שנולדים בישראל מיד אחרי הלידה?
ויטמין K הוא ויטמין חיוני לתהליך של יצור חומרי קרישה בדם המתרחש בכבד. במקרה של פציעה ויטמין K עוזר לעצירת הדימום מחוץ לכל הדם, ובמקרים של דימום פנימי הוא מסייע במניעת היווצרות של קרישי דם בתוך כלי הדם (ורידים, עורקים וכיו"ב). ויטמין K מיוצר בגוף על ידי חיידקי מעיים, ולכן לתינוק שאך נולד אין אפשרות לייצר בעצמו ויטמין K ולמעשה מערכת הקרישה שלו עוד אינה בשלה.
מה קורה לתינוק שיש לו מחסור בויטמין K?
חסר בוויטמין K אצל היילוד עלול להוביל למחלה דימומית. בספרות מוגדרים שלושה מצבים כאלו:
- מחלה דימומית מוקדמת – דימום המופיע תוך יממה מהלידה
- מחלה דימומית קלאסית – דימום המופיע תוך יממה עד שבוע מהלידה ומתאפיינת בדימום בטבור, מערכת העיכול, דימום מהאף, דימום בפין לאחר ברית מילה ובמקרים נדירים גם במוח.
- מחלה דימומית מאוחרת – במקרה זה הדימום עלול להופיע מהשבוע השני לאחר הלידה ועד גיל 4 חודשים. מחלה זו מופיעה רק אצל תינוקות שלא קיבלו זריקת ויטמין K ועלולה למרבה הצער להוביל לדימום קשה ונזק מוחי בלתי הפיך.
כמה תינוקות בעצם סובלים מדימום אחרי הלידה? ואיך יודעים שזה קורה?
2% מהתינוקות סבלו ממחלה דימומית כלשהי טרם הכנסת ויטמין K לשימוש שגרתי (הזריקה מהווה נוהל בבתי חולים בישראל כבר 40 שנה). התסמינים במקרה של דימום כוללים אי-שקט, הקאות מרובות, ישנוניות, פרכוסים, אפאטיות, ישנוניות ואף דום נשימה. במקרה של דימום מחוץ למערכת העצבים והמוח יתכנו סימנים של דימום במערכת העיכול, מה שיוביל לצואה שחורה או הקאות דמיות.
ומה לגבי ויטמין K דרך הפה? לא עדיף לחסוך את הזריקה?
משרד הבריאות בישראל ממליץ על מתן זריקה, ולא על מתן ויטמין K פומי (בארה"ב אגב אסור לתת ויטמין K דרך הפה אלא רק בזריקה). הורים שמעוניינים לתת לתינוק שלהם ויטמין K דרך הפה יצטרכו לרכוש את האמפולות בעצמם, ולתת אותם בשלוש מנות נפרדות.
האם יש בזריקה חומרים מסוכנים או לא בריאים?
החומר המוזרק זהה לחומר הניתן לשתייה. הוא אינו מכיל מלחי אלומיניום מכיל מלחי אלומיניום כאדג'וונט או תימרסל כחומר משמר.
מקווה שעניתי לך על השאלה של הפוסט, אני באופן אישי קיבלתי מענה לגבי החשיבות של מתן ויטמין K בזריקה אחרי הלידה, אבל אם יש לך שאלות או תהיות נוספות אני ממליצה לך להתייעץ עם רופא/ה מוסמכת שיכולה להסביר לך את הדברים בצורה מעמיקה.
למידע נוסף:
אז אם מסכמים, מה עדיף?
יתרונות של מתן ויטמין K דרך הפה:
- מונע את הכאב של הזריקה
חסרונות של ויטמין K דרך הפה:
- בעל טעם לוואי מר
- אין מחקרים שמוכיחים שמתן ויטמין K דרך הפה מפחית דימומים בצורה משמעותית
- אינו מונע מחלה דימומית קלאסית או מאוחרת
יתרונות ויטמין K בזריקה:
- מהווה הדרך הטובה ביותר למנוע את כל סוגי המלה הדימומית של היילוד (במידה וניתן תוך 6 שעות מהלידה)
- ללא תופעות לוואי
חסרונות ויטמין K בזריקה:
- עלול לגרום לשטף דם לכאב במקום ההזרקה