אחת השאלות שאני תמיד מציגה במפגש הכנה לפני הלידה היא "את מתכננת להניק?" וכמעט כל הנשים אומרות לי "אני חושבת שכן, אני לפחות אנסה".
כשאני שומעת תשובה כזו, אני בעצם שומעת שתי אפשרויות: יכול להיות שהיא בעצם מתכוונת להגיד לי "אומרים שהנקה יותר טוב מתרכובת, אבל אני לא באמת יודעת למה, ואני לא באמת יודעת איך עושים את זה, מעולם לא באמת ראיתי מישהי מניקה … אנסה ואם לא ילך לי לא נורא".
מבחינתי, אם זה מה שנכון ומתאים לאישה – אחלה. אבל אם האישה הזו דווקא התכוונה להגיד לי בין השורות "ממש חשוב לי להצליח להניק אבל אני פוחדת שתהיה בעיה ולא אצליח", אז יש לי בהחלט מה לתרום.
תחשבו על זה – אין כמעט שום דבר בחיים שלנו שאנחנו מסוגלות להגשים ללא הכנה מראש, הכשרה מתאימה או ניסיון כלשהו. גם ללידה, שהיא פעולה פיזיולוגית טבעית של הגוף, נדרשת איזושהי הכנה גופנית ורגשית כדי לצלוח אותה על הצד הטוב ביותר.
אז התשובה לשאלה איך להצליח בהנקה מאוד פשוטה: להתכונן מבעוד מועד.
עד לפני לא המון שנים, בערך 40-50 שנה, לא היו תרכובות מזון לתינוקות כמו שיש היום. נשים הניקו, או נעזרו במינקת או נאלצו לתת חלב פרה מדולל (שלא באמת מהווה תזונה אופטימאלית לתינוקות). כך שבפועל, ילדות ראו את אמא שלהן, את אחותן הגדולה, את הדודה – מניקות. הן יכלו לצבור ניסיון, ללמוד מצפייה בסביבה היום יומית שלהן ולהתכונן לזמן בו יניקו הן בעצמם את ילדיהן.
בשנות ה-70, מסיבות סוציולוגיות שלא ניכנס אליהן כאן, חלה עלייה משמעותית במתן תרכובות חלב לתינוקות, עד למצב שזה הפך להיות הנורמה השלטת, ולהניק פתאום ניראה כמו מעשה פרימיטיבי. הדורות הבאים כמעט ולא נחשפו להנקה ולכן לא ידעו בכלל מה ואיך לעשות בבואן להניק את תינוקן, מה שכמובן דן אותן לתת תמ"ל בעצמן.
החל מסוף שנות ה-90 החלו שינויים חברתיים נוספים, ונשים נעשו מודעות יותר ליתרונות ההנקה. יותר ויותר נשים החליטו שהן מעדיפות להניק מאשר לתת תמ"ל, וחלקן אף נלחמו על הזכות להניק.
היום אנחנו נמצאות במצב של בחירה – כל אישה יכולה לבחור, בהתאם לאופי ולתפיסת העולם שלה, האם היא מעוניינת להניק או לתת תמ"ל.
אז מצד אחד, זה נהדר שאפשר לבחור. מצד שני, אם לא הכנת את עצמך מראש להניק, את לא באמת יכולה לבחור מכיוון שאם את לא מבינה במה כרוכה הנקה, סיכויי ההצלחה שלך להניק יורדים. מתוך חוסר הידע, נשים חוות בעיות הנקה ואז נוצרת מעין "נבואה שמגשימה את עצמה", כי במבחן התוצאה הן באמת ניסו אבל לא הצליחו.
אז מה לעשות? בדיוק מה שאת עושה עכשיו! קראי, למדי, הכיני את עצמך והגיעי מוכנה למפגש הראשון עם תינוקך.
איך להתכונן נכון להנקה
אני ממליצה לכל היולדות שלי לעבור קורס הכנה להנקה. לרוב מדובר על מפגש חד פעמי של כמה שעות וזה יכול לעשות את ההבדל בין הנקה טובה וארוכת טווח לבין תסכול וקשיים בהנקה לאחר הלידה.
אם את מתלבטת לגבי החשיבות של הנקה בעינייך ולא מבינה למה כדאי לך בכלל להשקיע הנה כמה נקודות שיעזרו לך להחליט:
- בימים הראשונים אין חלב! הגוף מייצר קולוסטרום, שנחשב לזהב נוזלי. קולוסטרום מופרש מהלידה ועד לכ-3 ימים לאחריה, ואין אף תרכיב מזון לתינוקות שקיים היום שמכיל את הערכים התזונתיים של הקלוסטרום, בין היתר פקטורי גדילה המסייעים להבשלת מערכת העיכול וכמויות גדולות של חומצות שומן החיוניות להתפתחות המוח בתחילת החיים DHA ו-ARA.
- הרכב החלב שלך משתנה בכל שעה במהלך היום, טעמו מושפע ממה שאת אוכלת והוא מכיל נוגדנים ורכיבים שהגוף שלך מספק במיוחד עבור התינוק, בהתאם לקצב הגדילה שלו.
- הנקה מחזקת את הקשר בין האמא לתינוק ומפחיתה סיכוי לדיכאון אחרי לידה.
- הנקה זה קל, לא צריך לשטוף בקבוקים, לא צריך לדאוג לאוכל כשיוצאים מהבית, החלב תמיד בטמפרטורה הנכונה ואפשר להאכיל בלילה מתוך שינה.
- מחקרים מראים לנו שהנקה יעילה בהגנה על בריאות התינוק, תורמת להתפתחות שלו ומפחיתה גורמי סיכון בעתיד כגון סוכרת והשמנת יתר, מחלות לב ולחץ דם וכולסטרול גבוה.
תינוקות יונקים אוכלים לפי דרישה – התפיסה של האכלה כל שלוש שעות היא הנחייה לתינוקות שאוכלים מבקבוק. תינוקות יונקים יכולים לדרוש אוכל כל 20 דקות, כל שעה, או כל 4 שעות. אלא אם מדובר בתינוק ששוקל מתחת ל-3 ק"ג, התינוק או התינוקת קובעים את זמני ההאכלה שלהם, ואין לזה משמעות אם הם רוצים לאכול שוב למרות שמיד סיימנו להניק. זה לא אומר שהחלב שלך לא משביע, זה לא אומר שהוא לא מצליח לינוק. ככה תינוקות אוכלים, בלי שעון ובלי חוקים.
בהנקה לא מודדים כמויות. אין לנו שנתות על החזה כמו שיש על הבקבוק, ואנחנו לא באמת יודעות אם הוא אכל 80 מ"ל או 100 מ"ל. כמה זמן הוא ינק, או אחרי כמה זמן ביקש שוב לאכול גם הם לא אומרים כלום על ההנקה. הנקה נמדדת בשני פרמטרים בלבד:
- כמה יציאות היו במהלך היום (פיפי וקקי)
- עלייה במשקל לאורך זמן
במידה ויש מספיק יציאות ביום ונמדדת עלייה במשקל סימן שהתינוק שלך יונק מצטיין.
יש עוד המון המון מה לכתוב על הנקה אבל ניראה לי שזה די מעביר את המסר. חשוב לזכור שלהניק דורש זמן וגם שלב הסתגלות. ההתחלה יכולה להיות כואבת ומבלבלת, אבל אם תכונני נכון (וגם להיות מודעת לחסרונות זה חלק מההכנה) יהיו לך כל הסיכויים להצליח בהנקה.
יש לך עוד שאלות על הנקה? מתלבטת אם זה מתאים לך או חוששת שלא תצליחי? את מוזמנת לפנות אלי אשמח לשוחח איתך!