אחת הבדיקות שמלחיצות הרבה נשים במהלך ההיריון היא בדיקת העמסת סוכר. מעבר לתוצאה של כן סוכרת הריון לא סוכרת הריון, הרבה חוששת מעצם הבדיקה כי היא יכולה להיות לא נעימה ואפילו חושבות על לוותר עליה.
בפוסט הזה חשוב לי שתביני מה זה אומר שיש לך סוכרת הריון ואיך זה בעצם ישפיע עליך בהריון ולקראת הלידה. אני אעשה את זה פשוט כי הסברים רפואיים עדיף לך תמיד לקבל מהרופא/ה שלך או מגורם רפואי מוסמך.
אז בהפשטה – סוכרת הריון היא מצב בו הגוף מפתח עמידות לאינסולין.
אינסולין הוא הורמון שמיוצר בלבלב ובעצם תפקידו "להכניס" את הסוכר לתאים. כל תאי הגוף צריכים סוכר (גלוקוז) כדי לתפקד, ואם אין מספיק אינסולין בדם כדי להעביר את הסוכר הזה לתוך התאים לגוף למעשה לא תהיה מספיק אנרגיה זמינה לתפקד. יש גבול לכמות האינסולין שהלבלב שלך יכול לייצר, וככל שהעמידות עולה הלבלב נדרש לייצר כמויות גדולות יותר. הדרך הפשוטה ביותר לאבחן סכרת היא כאשר רמות הסוכר בדם גבוהות מידי כיוון שזה סימן שהסוכר לא עובר לתאים ונשאר למעשה במחזור הדם.
אז מה זה בכלל העמסת סוכר ולמה זה כל כך נורא?
הנתונים העדכניים כפי שהרצתה בפנינו ד"ר טל בן ארי בקורס שעשיתי בבית חולים וולפסון מדברים על סיכון של 8-10 אחוז לפתח סכרת הריון, כשהסיכון עולה כמובן עם הגיל. אם את נמצאת בעודף משקל משמעותי, סובלת משחלות פוליציסטיות ו/או יש לך היסטוריה של סוכרת הריון או סוכרת במשפחה הסיכון אפילו גבוה יותר.
בארץ מקובל לאבחן באופן דו-שלבי, קודם בדיקת סקר של 50 גר' סוכר, ובמידת הצורך בדיקה אבחנתית של 100 גר' סוכר. באירופה למשל מאבחנים סוכרת באמצעות בדיקה בשלב אחד בהעמסת סוכר 75 גר'.
מה זה בדיקת סקר? זוהי בדיקה סטטיסטית, שנותנת לנו הערכה על סמך טווח התוצאה ביחס לכלל האוכלוסייה. זה אומר שזה לא מדויק לך באופן אישי, אלא הערכה. אם ההערכה הזו חורגת מהנורמה תצטרכי לעשות העמסה נוספת של 100 גר' שתאבחן את המצב באופן פרטני עבורך.
אז למה כל כך הרבה נשים חוששות מהבדיקה? שאלה טובה. כמה פעמים שמעת נשים אומרות לך "יו, כמעט התעלפתי מכל הסוכר הזה", " אוי זה היה כל כך דוחה, לא הצלחתי לשתות את זה", אני לא מסוגלת לשתות כל כך הרבה סוכר זה פשוט שוק לגוף וזה לא בריא"…
אז נכון, זה מתוק, מאוד. נכון, בהריון כשאת גם ככה רגישה יותר זה יכול לעשות לך בחילה ותחושה לא נעימה. ונכון, מדובר על כמות סוכר די גבוהה. אבל 50 גר' סוכר אפשר לאכול בקלות בלי לשים לב, למשל בקבוק חצי ליטר של מיץ או משקה אייס קפה עם עוגה בצד… אני כמובן לא מכירה אותך ולא יודעת מה את רגילה לאכול, אבל סביר להניח שהגוף שלך יודע להתמודד עם 50 גר' סוכר באופן מרוכז.
מה האלטרנטיבה? או לא לבדוק בכלל ואז להיות חשופה לסיכונים של מחלת הסוכרת, או לעקוב אחרי רמות הסוכר שלך באופן עצמאי באמצעות גלוקומטר. אישית מדהים אותי שאישה תעדיף לדקור את עצמה כל יום שלוש פעמים ביום בשביל הערכה הרבה פחות מדויקת מהעמסת סוכר במקום פשוט לשתות 50 גר' סוכר ודקירה אחת.
ד"ר בן ארי ממליצה לבצע בדיקת סוכר כבר בתחילת ההיריון כדי שיהיה לך מדד להשוואה (שימי לב- לא העמסת סוכר, אלא בדיקת רמות גלוקוז). לפעמים ניתן כך לאבחן סוכרת סמויה (כלומר type 2 שלא אובחנה לפני ההיריון). למרבה הצער הסיכוי של אישה שפתחה סוכרת הריון לחלות בסכרת בהמשך החיים עולה, ולכן ההמלצה היא להמשיך ולהיות במעקב רפואי גם אחרי הלידה. במידה ויש ספק במהלך ההיריון ניתן גם לבקש לבצע בדיקת העמסת 75 גר' או אפילו בדיקת HBA1C.
מה אני עושה אם אובחנתי עם סוכרת הריון?
סוכרת הריון תגדיר את ההיריון שלך בקטגוריה של "הריון בסיכון". אם הוגדרת כסכרתית, והיום ההעדפה הרפואית היא להחמיר עם האבחון, כלומר תוצאה גבוהה מידי בבדיקת סקר מיד תתייג אותך כסכרתית אפילו בלי העמסה של 100, ומספיק ערך אחד חריג בהעמסה של 100 כדי לקבוע שאת בהריון בסיכון.
בין אם האבחנה שלך גבולית ובין אם חד משמעית תצטרכי להיות במעקב יומי של ערכי סוכר, להיות במעקב תזונתי אצל דיאטנית ובמידה שרמות הסוכר לא יתאזנו באמצעות שינוי תזונתי בלבד יתכן ותצטרכי גם לאזן את רמות הסוכר באמצעות תרופות או אפילו הזרקות אינסולין.
ליוויתי השנה יולדת שאובחנה עם סוכרת הריון גבולית וסבלה מחרדה גבוהה ממחטים. זו באמת בעיה כי מי שלא מסוגלת לראות מחטים תתקשה מאוד לדקור את עצמה אחרי כל ארוחה. היא החליטה להרכיב סנסור על הזרוע שמודד את רמות הסוכר שלה באופן דיגיטלי ורציף. את יכולה לבדוק עם הרופא/ה שלך וקופת החולים אם סנסור כזה יכול להתאים לך (זה גם היה ממש מגניב לראות את הגרף תוך שנייה באפליקציה ברגע שמקרבים את הטלפון לזרוע). שימי לב שאם יש לך סוכרת TYPE1 את זכאית למימון לסנסור כזה.
אז בתכלס, אם יש לך סוכרת הריון את צריכה:
להתאים את התזונה שלך להנחיות הדיאטנית (תבדקי גם את האתר של טובה קראוזה להמון מידע בנושא תזונה בהריון).
לעקוב אחרי ערכי סוכר באופן יומיומי עם גלוקומטר או סנסור.
להיבדק באופן תכוף במרפאה להריון בסיכון בהתאם להמלצת הרופא/ה המטפל/ת שלך.
אם יש לי סוכרת זה אומר שלא אוכל ללדת טבעי?
ממש לא – סוכרת הריון כשלעצמה לא משפיעה על מהלך הלידה. אבל סוכרת הריון היא מצב פתולוגי. כלומר היא עלולה לפגוע בך ובעובר שלך ולכן ככל שההיריון מתקדם עולים גורמי הסיכון וכן צריך להיות עם האצבע על הדופק (תרתי משמע) כדי לוודא שהכל בשליטה.
אז כמובן שרמות סוכר לא מאוזנות הן מצב מסוכן מאוד. אבל בהנחה שאת מאוזנת (בתזונה או באמצעות תרופות) ההיריון שלך מתקדם באופן בריא ושמח וללא מיחושים מיוחדים. דבר אחד שאת כן שמה לב אליו, הוא משקל העובר. רמות אינסולין גבוהות שמופרשות גם מהלבלב של העובר מתפקדות עבורו כמעין הורמון גדילה. תינוקות סוכרתיים נוטים לגדול יותר מהממוצע, ולא רק זה, הם גם נוטים לצבור שומן בעיקר סביב הכתפיים.
שורה תחתונה – אם לאישה לא סכרתית הערכת משקל היא תקינה עד משקל 4.5 ק"ג, לאישה עם סוכרת הריון שהערכת המשקל של העובר שלה מגיעה (ולרוב רק מתקרבת) ל-4 ק"ג תקבל המלצה על לידה בניתוח קיסרי כדי להימנע מסיכון של פרע כתפיים (מצב שבו התינוק לא מצליח להעביר את הכתפיים בתעלת הלידה ולמעשה "נתקע").
אז מעשית – כן, סוכרת הריון מגביר את הסיכוי ללידה בניתוח קיסרי אבל זה לא מחייב. בהתאם למעקב, למדדים שלך ושל העובר/ית ולהמלצות הרופאים תוכלי לקבל החלטה מה נכון לך.
אבל, עוד לפני אופציה של ניתוח, יש גם אפשרות להשראת לידה. תאריך הלידה המשוער שלך נקבע בשבוע 40 אבל לידה במועד מתרחשת משבוע 37 ועד שבוע 42. במצב של סוכרת הריון, בגלל הפקטור של גדילת העובר והחשש לפרע כתפיים וגם בכלל החשש מעמידות הולכת וגוברת לאינסולין ומצב של רמות סוכר לא מאוזנות (לא רציתי לסבך אתכן אבל יש גם הרבה פרמטרים של איזון הורמונלי שמשפיע על המצב כמו למשל פרוגסטרון והורמונים המופרשים בשילייה) הנטייה הרפואית היא לא לחכות לשבוע 40 ולהמליץ על השראת לידה.
מה זה אומר? זה אומר שקובעים לך תאריך ואת מגיעה למחלקה להתחיל את הלידה עם אמצעי זירוז כלשהו (על אפשרויות זירוז בפוסט אחר…).
זה מבאס ממש, בעיקר אם תכננת לידה טבעית אבל לא רק. לידה בזירוז יכולה להיות ארוכה יותר, מעלה סיכון ללידה מכשירנית ולניתוח קיסרי ובואפן כללי החוויה שלך היא חוויה מאוד "רפואית" ומנוהלת, להבדיל ממשהו ספונטני ו"טבעי".
באופן אישי, אני חושבת שאפשר להתכונן ולהגיע במצב אופטימי ומלא תקווה גם אם ימליצו על השראת לידה בשבוע 38 או 39. את כמובן יכולה להחליט אם זה מתאים לך או לא, אף אחד לא יכול להחליט בשבילך. אבל אם את מחליטה להגיע ללידה בזירוז – תעשי את זה בסטייל! גם לזה אפשר להתכונן וללמוד איך לעבור את זה בצורה הרבה יותר חיובית ובריאה.
אחרי הלידה התינוק או התינוקת שלך יצטרכו לעבור מעקב לרמות סוכר בדם וגם את תצטרכי להיות במעקב ולוודא שאת מתאזנת לאט לאט.
יש עוד דברים שקשורים לסכרת הריון, כמו למשל סיכון לריבוי מי שפיר שעלול לגרום ללידה מוקדמת, סיכון מוגבר לפתח רעלת הריון, סיכון מוגבר למומים בעובר וכו'. אבל כפי שכתבתי בתחילת הפוסט אני לא רופאה ופוסטים באינטרנט לא מחליפים יעוץ רפואי, כל מקרה לגופו.
מה שחשוב לי שתקחי מהפוסט הזה זה 3 דברים:
סכרת הריון היא מצב רציני שמחייב אותך להיות במעקב רפואי
כל עוד היא מאוזנת ומטופלת היא לא תשפיע באופן מיוחד על מהלך ההריון והלידה שלך
גם אם יש צורך רפואי לזירוז או ניתוח קיסרי עדיין אפשר לעבור לידה טובה וחיובית.
טיפים לדרך:
ערבבי את הסוכר שתקבלי בבדיקה עם 300 מ"ל מים שיהיה לך יותר קל לשתות – אבל – השתדלי לשתות כמה שיותר מהר, בכמה שלוקים גדולים.
אם אספת את הגלוקוז מראש תוכלי להכין את התמיסה בבית אבל רצוי לשתות את זה ממש בסמוך לבדיקה כדי לא לפגום באמינות התוצאות.
מומלץ להעלות את המינון לחומצה פולית, שאלי את הרופא/ה שלך בעניין
הוסיפי פעילות גופנית. אני יודעת, זה בנאלי אבל היי, זה עוזר לאזן את רמות הסוכר בדם!