אפס הפרדה מחוברות הורית

אפס הפרדה. אולי אחד המונחים הכי נפיצים היום בדיוני פייסבוק בקבוצות של הריון והורות. נפיץ, בגלל שכמו נושא ההנקה, נשים רבות שומעות את המונח ויחד איתו שומעות שיפוטיות – מה זה אומר עלי אם עשיתי אפס הפרדה, מה זה אומר עלי אם לא?

אז קודם כל, הפוסט הזה נטול שיפוטיות. מה שכן יש בפוסט הזה זה ידע – מה הכוונה באפס הפרדה, מדוע יותר ויותר בתי חולים בישראל מיישמים את זה ולמה אני כל כך תומכת בזה?

"אפס הפרדה: מושג המתייחס למדיניות בבתי חולים המאפשרת לאם ולילוד לשהות יחד באופן רציף ומשותף מרגע הלידה, במהלך האשפוז ועד השחרור הביתה"

כמו שכתבתי כבר, לידה היא תהליך טבעי שמתרחש בגוף. כלומר יש לכל שלב ושלב בלידה היגיון וסיבה. נכון שלכל אישה הלידה שלה, אבל בגדול לידה היא תהליך עם התחלה, אמצע וסוף, שבתוכו מגולמים מספר שלבים. נהוג לחלק את הלידה לשלושה שלבים עיקריים, אבל כאן אני רוצה להציג את החלק הרביעי של הלידה – אני קוראת לו שלב ההתאהבות.

הריון ולידה מחברים אותנו באופן בלתי נמנע לטבע. במהלך ההיריון קורים לנו כל מיני דברים בגוף שאנחנו לא יכולות לשלוט בהם. העובר שבתוכנו גדל, וגם לו יש קצב משלו. פתאום הגוף מאוד מאוד נוכח בחיינו, ותשומת הלב שלנו עולה לכל תחושה, כאב או יציאה. זה מזכיר לנו, שלמרות כל הקידמה, כל המודרניות וכל התרבות שסביבנו אנחנו עדיין בסופו של דבר בני אדם, בשר ודם.

ולכן פרספקטיבה היא חשובה כאן – נשים ילדו משחר האנושות. ללידה יש קצב משלה. כשחושבים על זה, עד לפני כשבעים שנה נשים עוד ילדו בבית. המעבר לבתי חולים, ואתו יצירה של פרוטוקולים מיילדותיים, תינוקיות, תמ"ל ופגיות הוא תוצר של השנים האחרונות.

אני לא אכנס לפרטים היסטוריים – סוציולוגיים (אם מעניין אותך את מוזמנת לכתוב בתגובה), אבל בקצרה אפשר להגיד שבני אדם לומדים באמצעות ניסוי וטעייה. נשים התחילו ללדת בבתי חולים, וזה העלה צורך מסוים, כמו למשל סדר בטיפול בתינוקות ומעקב רפואי, מה שהוביל ליצירת הפרדה בין האימא לתינוק. למזלנו, המין האנושי סקרן מטבעו ולא קופא על השמרים. מחקרים המשיכו להתנהל במהלך כל השנים האלו בכדי לבדוק את ההשפעה של פרמטרים שונים על הבריאות וההתפתחות של האמא והתינוקת. הטכנולוגיה המשיכה להתפתח, ונוצרו פתרונות ואפשרויות מחקר מדויקים יותר. כך שהחוקרים ביחד עם הרופאים והרופאות יכלו לאסוף נתונים מהשטח, להשוות בין נשים שילדו בצורות שונות וללמוד מכך.

אז מה אומרים לנו המחקרים העדכניים לגבי השלב שאחרי הלידה? במשפט אחד –

תינוק צריך את אמא, ואמא צריכה את התינוק שלה

בואו רגע נרחיב  ונבין מה המשמעות של המשפט הקצר אבל הענקי הזה:

אוקסיטוצין, מה שאנחנו אוהבות לקרוא לו הורמון האהבה, הוא ההורמון הדומיננטי במהלך הלידה. אוקסיטוצין נחשב להורמון שמעורר אותנו להתאהב ולהתחבר. מיד לאחר יציאת התינוק גוף האם מפריש כמויות עצומות של אוקסיטוצין (גם התינוק מפריש אוקסיטוצין בעצמו), במטרה ליצור את החיבור הראשוני בין האמא לתינוק שלה ולמעשה לעורר אותה "להתאהב" בו.

מה מגדיל הפרשה של אוקסיטוצין? קודם כל מגע עור לעור. הנחת התינוק על גוף האם מיד לאחר יציאתו מהרחם היא חשובה מאוד להגברת ייצור האוקסיטוצין. עור לעור הכוונה למצב שבו התינוק מונח על אמא בטן אל בטן כשהוא ללא בגדים ואמא חושפת את החלק העליון של הגוף, וכך יש מקסימום שטח גוף שנוגע אחד בשני בין האמא לתינוק.

שנית, הנקה. אוקסיטוצין נחוץ ליציאת החלב (לא לייצור החלב, על זה אחראי הורמון הפרולקטין). לאחר הלידה, לתינוק יש אינסטינקט בסיסי למצוא את הפטמה ולינוק ממנה. מספיק להניח את התינוק על בטן האמא, והתינוק, עוד לא בן שעה, ימצא את דרכו אל הפטמה. זה תהליך מדהים שמרגש אותי כל פעם מחדש (אם מעניין אותך יש אינסוף סרטונים ביוטיוב שמראים את זה, פשוט חפשי Baby  Crawl). מגע עור לעור, ביחד עם הנקה ראשונה עוד בחדר לידה ברגעים הראשונים לאחר הלידה משפיעים על רמות האוקסיטוצין ועוזרים לאם להתחבר לתינוק ובעצם מאותתים לגוף – נולד תינוק, הוא בריא והכל בסדר!

מחקרים מראים שהפרדה בין האמא לתינוק בסמוך ללידה מגבירים את הסיכון לדיכאון אחרי לידה, מעכבים את תהליך החיבור (בונדינג) עם התינוק או התינוקת ועלולים לפגוע בביסוס ההנקה. אחת הסיבות לכך הוא שהגוף למעשה לא מקבל מספיק גירויים על מנת לייצר אוקסיטוצין ופרולקטין ברמות הדרושות וזה עלול לבלבל את הגוף ולגרום לו להרגיש שמשהו חלילה השתבש בלידה.

חוץ מהורמון האוקסיטוצין, שבלעדיו כל התהליך המדהים הזה לא יכול היה להתרחש, יש עוד הורמון דומיננטי אחרי הלידה והוא הורמון האדרנלין. גם התינוק וגם גוף האם מפרישים המון אדרנלין במהלך הלידה.

הודות לאדרנלין, תינוקות נולדים ערניים, עם עיניים פקוחות ואישונים מורחבים, מחפשים אחר העיניים של אמא. בעוד 12-24 שעות רמות האדרנלין ירדו והם יתחילו שגרה של שינה במהלך מרבית שעות היום והלילה, אבל עד אז, התינוקות מאוד ערניים ומחפשים ליצור קשר – הם רוצים לפגוש את אמא אותה הם הרגישו מבפנים עד עכשיו, ורק שמעו את קולה מבעד לבטן. גם לאמא אחרי לידה – למרות כל הקושי, העייפות והתשישות – קשה לישון. האדרנלין שהופרש במהלך הלידה מונע מהאמא לישון, ואבולוציונית יש לזה כמובן היגיון רב – אם מיד אחרי לידה האמא תקרוס מתשישות לא יהיה מי שידאג לתינוק הקטן.

בתי חולים מודרניים ניסו לפתור את הבעיה הזו בלקיחת התינוק מאמא שלו על מנת שתוכל לנוח, אבל נשים רבות מצאו את עצמן ערות, בוכות ומחכות לתינוק בכיליון עניים. לא חסרים סיפוריים אישיים כאלו, אבל נושא האפס הפרדה מסתמך בעיקר על מחקרים שאיששו זאת.

אז בעצם, בשלב הרביעי לאחר הלידה, שלב ההתאהבות כמו שאני קוראת לו, עלייה בהורמון האוקסיטוצין ושאריות האדרנלין שהופרש בלידה משלבים כוחות על מנת ליצור את המצב האופטימאלי לחיבור טבעי, רגשי ועמוק בין האמא לתינוק שלה.

אפס הפרדה מחוברות הורית

עוד יתרונות שיש למגע עור לעור אחרי הלידה מלבד יצירת החיבור הראשוני בין האמא לתינוק:

מה קורה להנקה כאשר מפרידים בין האמא לתינוק?

נכון, לא כל האימהות היום מעוניינות להניק, והודות לפיתוחים טכנולוגיים יש  להן את אפשרות הבחירה. ועדיין, רוב האימהות בוחרות כן להניק לפחות את הימים הראשונים או החודשים הראשונים לחייו של התינוק. שלושת הימים הראשונים לאחר הלידה הם קריטיים לביסוס המשך ההנקה וייצור החלב. בימים אלו לרוב לא מופרש חלב אלא קולוסטרום, שאני אוהבת לקרוא לו זהב נוזלי: זהו נוזל  בגוון צהבהב, סמיך ומעט דביק עשיר מאוד בנוגדנים. הנוגדנים הללו מעניקים הגנה לרירית של מערכת הנשימה ומערכת העיכול, היות והתינוק עוד לא מסוגל לייצר את הנוגדנים האלו בכוחות עצמו. בנוסף הנה כמה יתרונות עיקריים לקולסטרום:

  • קולוסטרום מכיל חלבון בשם לקטפורין שהוא גורם אנטי דלקתי.
  • הוא עשיר בויטמין A שמחליש זיהומים ומונע מחלות מעיים.
  • מכיל פקטורי גדילה שמעוררים את המערכת המטאבולית של התינוק ומסייעים להבשלת מערכת העיכול.
  • הקולוסטרום מספק את ההגנה הטובה ביותר למעיים ומרפד את הפלורה של מעיי התינוק בחיידקים טובים ממשפחת הפרוביוטיים.
  • קולסטרום מכיל כמויות גדולות של חומצות שומן החיוניות להתפתחות המוח בתחילת החיים DHA ו-ARA, שאינן כלולות ברוב תרכיבי המזון לתינוקות.

 

בעיני, הימים הראשונים בהם התינוק עירני, תר אחר אמא ומחפש אותה כמו גם זקוק לקולוסטרום הם ימים שלא חוזרים. לתינוקות שנולדים יש תכונות מיוחדות של newborns (למשל רפלקס ההליכה או רפלקס החיקוי עליהם ארחיב בפוסט נפרד) שנעלמים לאחר מספר שבועות. כל יום של תינוק הוא כמו חיים שלמים, אבל הימים הראשונים האלו הם בעלי חשיבות גדולה במיוחד. גם ברמה הגופנית, הפיזיולוגית, המנגנון שלנו בנוי לכך שהאמא והתינוק יזדקקו האחד לשנייה. אבל גם ברמה החברתית – תרבותית, את הופכת לאמא עוד לפני שילדת אותו. כבר בהריון את חיה את התינוק או התינוקת שלך, מתאימה את חייך אליה ומתכוננת לקראתה. ברגע שהיא יוצאת לאוויר העולם את כבר האמא שלה לעולמים. זה יכול להיות מפחיד ומלחיץ, ועזרה היא לא מילה גסה – את לא לבד במקום הזה. יחד עם זאת, צריך להבחין בין העזרה שמציע בית החולים בצורה של תינוקייה שמפרידה בין האמא לתינוק, לבין עזרה בה מגיעים אל החדר של האמא, שומרים על התינוק בזמן שהיא זקוקה למנוחה או להתרעננות במקלחת ומחזירים לה את התינוקת שיוכלו להמשיך להתוודע אחת אל השנייה וביחד אל העולם, בסטטוס החדש כאמא ובת, אמא ובן.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

יש עוד המון מה לכתוב על אפס הפרדה, והרבה דברים שלא התייחסתי אליהם כמו אפס הפרדה אחרי ניתוח קיסרי, אפס הפרדה במצבים שדורשים השגחה רפואית מיוחדת (סכרת הריון, מים מקוניאליים וכו'), חצי-הפרדה (בה האבא נשאר באפס הפרדה עם התינוק כשהאמא נזקקת לטיפול או השגחה רפואית) ועוד.  אשמח לשמוע את דעתך ומה היית רוצה לדעת עוד בנושא, מוזמנת להשאיר תגובה בפוסט.

להמשך קריאה של מחקרים בנושא את מוזמנת להסתכל במסמך העמדה של ארגון ה-ICEA (ארגון בינלאומי לחינוך ללידה) שמציג את העקרונות וההמלצות בעניין אפס הפרדה כמו גם מכיל רשימת ביבליוגרפיה הכוללת מספר רב של מחקרים שנעשו בתחום. 

תוכלי לקרוא את המחקר הזה משנת 2015 ואת המחקר הזה בנוגע לאפס הפרדה אחרי ניתוח קיסרי .

את מוזמנת גם להצטרף לקבוצת אפס הפרדה בפייסבוק שם יש עוד המון חומר ודיונים בנושא.

אני אוהבת את הסרטון הזה שמהווה מבחינתי סיכום קצר וממצה לעניין אפס הפרדה:

מאמרים נוספים שיעניינו אותך

סמפיסליוזיס

סימפיזיוליזיס: הגורם לכאבים באגן בהריון ואיך להקל עליהם

התכווצויות שרירים ברגליים

התכווצויות שרירים ברגליים? אולי חסר לך מגנזיום!

תוספי תזונה בהיריון

הכיני את גופך בהיריון- המדריך המלא לפי טרימסטרים